Ranskalaisilla on tapana sanoa, että juusto saa viinin laulamaan. Tarjoile pikkunaposteltavaa päivällisten päätteeksi tai esimerkiksi illanistujaisissa. Juustotarjottimen sisällön päätät sinä ja sen sisältöä on helppo muokata oman maun mukaisesti.

Juustolaatujen määrä?
Valitse kolmesta kuuteen toisiaan täydentävää juustolajia:

Kovat juustot.
Valitse voimakas ja pitkään kypsynyt emmental tai täyteläinen gouda juustohyllystä.

Vuohenjuusto.
Joko kova vaihtoehto (kokeile marinoida oliiviöljyllä, rosépippurilla, rosmariinilla ja valkosipulilla) tai pehmeämpi vaihtoehto (kokeile päällystää murskatulla saksanpähkinällä ja hunajalla).

Punakittijuusto.
Esimerkiksi Munster tai Munster-Géromé.

Valkohomejuusto.
Mieto Brie, keskivahva Chaource tai vahva Camenbert.

Sinihomejuusto.
Rochefort tai Saint Agur ovat vahvoja ja maukkaita juustoja, ja sopivat esimerkiksi viikunamarmeladin kanssa.

Laske 150 g juustoa per henkilö, kun tarjoilet juustoa alku –tai jälkiruokana. Kun taas tarjoat juustoja koko ateriana, laske juustoa per henkilö 200-300 g. Ota juustot lämpiämään tuntia ennen tarjoilua, jotta ne ovat huoneen lämpöisiä. Järjestä ne mielellään vahvuuden mukaan tarjottimelle.

Hedelmät
Päärynä, persikka, viikuna ja tuore selleri eivät ainoastaan maistu hyvälle juustojen kanssa, mutta ne myös koristavat kauniisti juustotarjottimen. Hedelmien makeus ja vihannesten raikkaus antavat kontrastia suolaisille juustoille.

Keksit
Juustotarjottimelle sopivat parhaiten neutraalin makuiset keksit. Esimerkiksi Kantolan Valitut (suola-, perinne-, ruis- ja spelttikeksi, ja molemmat pikkukeksit) ovat sopivan mietoja ja niissä on eri suolapitoisuuksia. Toisaalta Kantolan Pipari sopii myös hyvin tarjoiltavaksi Stilton juuston seuralaiseksi, perinteiseen englantilaiseen tapaan.

Viini
Viiniä valittaessa tulee huomioida juustolaadut. Kysy juustotiskiltä suosituksia tai suoraan Alkosta. Perussääntönä on; mitä vahvempi juusto, sitä täyteläisempi viini. Rasvaisten tai muiden mietojen juustojen kanssa sopii myös hapokas valkoviini. Punaviini, kuten Amarone, on sopivampi vahvojen juustojen kanssa. Rochefortille Sauternes on klassinen valinta. Toiset pitävät, että makea portviini on voittamaton yhdistelmä suolaisten makujen kanssa.

Tee itsellesi valmis ostoslista Kantolan Valitut sivuillamme osoitteessa: https://www.kantolan.fi/valitut.html