Det finns alltid anledning att göra tillvaron lite festligare. Här ger vi dig massor av enkla tips och recept som sätter extra färg på livets härligaste ögonblick – från det fartfyllda barnkalaset till den egna stunden när du får sätta dig ner i lugn och ro och bara njuta.

Utnyttja våra tips och njut av livet! 


Kakan är festens höjdpunkt. 

En tårta ska såklart vara fin, jättegod och full av fantasi. Att fixa den perfekta tårtan behöver inte alls vara svårt. Här ger vi dig tips på två lätta varianter och en lite mer avancerad. Gemensamt för alla tre är att de garanterat kommer att göra succé på kalaset.

Glasstårta med blommor
En kul tårta till barnkalas. Varje gäst får en egen blomma!

Tårtbotten
1–2 paket glass
2–4 dl vispgrädde
lite strösocker och vaniljsocker
kex
strössel

Blommorna
Ballerina kex enligt smak
grillpinnar
sockergarnering (1⁄2 dl florsocker + lite vatten, eller glasyr på tub)
små godisar

Gör så här: Garnera blommor på förhand så att sockergarneringen torkar. Vispa grädden och blanda i socker och vaniljsocker. Bred grädden över glassblocket och på sidorna. Strö strössel över och placera kex på sidorna. Använd grillpinnar som blomstjälkar. Obs! Gör gärna i ordning ett par reservblommor eftersom de lätt kan gå sönder när man sätter dit "stjälken".

Tågtårta (enkel)
Denna tårta sätter du snabbt ihop strax före serveringen.

Ingredienser
5 paket glass
1 paket Ballerina kex
1 paket vaniljsmakande våfflor
1 påse godisfigurer
Strössel eller bär att dekorera med

Gör så här: Lägg fyra av glasspaketen på rad. Av det sista paketet gör du en ”lokförarhytt” och lite last till de övriga vagnarna. Sätt Ballerinakexen som hjul på lok och vagnar. Dekorera med våfflor, godisfigurer, strössel och bär.

Tågtårta (en lite svårare version)
12–15 portioner

Denna tårta får samma utseende som den enkla tågtårtan. Skilladen är att den bygger på sockerkaksbotten i stället för glass.

Tårtbotten
4 ägg
2 dl socker
2 1⁄2 dl vetemjöl
1 1⁄2 tsk bakpulver
1 1⁄2 msk vatten

Fyllning
3 bananer
250 g hallon, färska eller frysta lättsockrade

Garnering
3 dl vispgrädde
1 pkt Ballerina
1 påse godis och/eller bär att dekorera med
strössel

Gör så här: Sätt ugnen på 225º. Täck en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten på pappret till ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen 7-8 min.

Stjälp upp kakan på bakplåtspapper. Låt den kallna. Dela kakan på längden i tre lika delar från kortsida till kortsida. Mät gärna med hjälp av linjal att delarna blir lika breda. Dela en gång till på mitten så att du får sex stycken lika stora bitar.
Mosa bananerna och hallonen till fyllningen, var sort för sig.

Så gör du loket
Lägg mosad banan på en sockerkaksskiva och täck med en annan skiva. Dela en tredje bit i tre lika stora delar och lägg ihop dem med mosade hallon emellan. Det blir ”lokförarhytten”. Sätt fast hytten på de båda kakdelarna med bananfyllning med hjälp av lite mosade hallon.

Så gör du vagnen
Lägg mosad banan på nästa kakskiva. Täck den med en bit kaka. Lägg mosade hallon på den och täck med sista skivan. Placera vagnen bakom loket.

Garnering
Vispa grädden och bred ut den över lok och vagn. Sätt Ballerinakexen som "hjul" på sidorna.
Garnera med godis och strössel.

Något att kalasa på

Kalasmat för pirriga födelsedagsbarn och nyfikna små gäster ska helst vara busgod, varierad, rolig att äta och lätt att göra. Här ger vi dig tips på roliga små godbitar som barnet själv kan var med och förbereda. 

Välj din favorit- eller duka upp en hel kex-och kakbuffé till välkomstbålen eller presentöppningen. Komplettera gärna buffén med ett stort fat där du bildar ett roligt mönster av favoriter som t.ex Ballerina. Arrangera kakorna  fast som en stor blomma eller en sol. 

Minipizzor

Sätt ugnen på 175ºC. Stryk ut en tesked chilisås på några CreamCrackers och täck med lite riven cheddarost. Lägg på lite strimlad skinka och klyftor av körsbärstomat. Strö lite pizzakrydda över. Grädda ”pizzorna” i ca 5 min.

Guld Marie kaka
Använd ett Guld Marie-kex som kakbotten. Lägg på lite grädde (vanlig eller spraygrädde), alternativt kvarg för en nyttigare variant. Dekorera antingen med en godisbit och lite strössel, eller med små bär som blåbär eller vinbär.

Digestive mini-cheesecake
En snabb cheesecake får du genom att använda ett Digestivekex, lägga på lite citronfromage och toppa med ett par skivade jordgubbar.

 

 

När högtrycket är på väg gäller det att vara förberedd för att få ut mesta möjliga njutning av sommaren.

Lata dagar i solen
Gör det enkelt för dig och låt strandväskan med det allra nödvändigaste stå färdigpackad i hallen. Badkläder, handduk, rena underkläder, solskydd, en flaska saft, ett kexpaket och en bok. Svårare än så behöver det inte vara.

Strandmat
Den gamla myten om att det är farligt att bada efter man ätit – ”akta dig, du kan få kramp!” – skapades nog av en förälder som ville sova en stund i lugn och ro efter maten. Och visst är det härligt att slumra till när man ligger där, mätt och dåsig och solvarm med en ljum sommarbris som sveper över bar hud. För att din strandupplevelse ska bli fulländad ger vi dig här recept på några av våra egna strandfavoriter.

Bästa strandkexen
Kex är givna i utflyktskorgen, men tänk på att välja rätt sorter. Fyllningar och choklad kan lätt smälta om du inte har dem i kylväska. Om provianten består enbart av kex – börja gärna med ett par mättande Rågcracker. Sedan kan du avsluta med sötare kex till efterrätt – Guld Marie, Kantolan Havrekex eller ABC kex. För att undvika sand i kexen och smulor i väskan – ta med gummiband eller plastklämma att återförsluta förpackningen med.

Pizzabullar
Populära bland såväl stora som små. Gör en plåtstor pizza på vanligt vis, men rulla ihop den som en rulltårta och skär lagom tjocka bullar som sedan läggs i bakformar och penslas med ägg innan de gräddas. Lätt att frysa in och ha i beredskap när sol och värme är på väg.

Grilla!
En engångsgrill är oumbärlig för den som trött på mackor. Marinera en köttbit hemma, grilla och ät med en god blandad sallad på stranden.

Håll saften kall
Om du vill kyla saften på stranden kan du blöta en handduk, vira om flaskan och ställa hela paketet i solen. Tro det eller ej, det fungerar utmärkt.

Kantolas bästa piknik för 2 personer

2 Kantolan Havrekex
6 Kantolan ABC-kex
50 g choklad
1 dl nötter och russin

Gör så här: Gör små bitar av kex och choklad och blande de med nötter och russin. Laga allt i en liten palstapåse eller plastburk och packa med i fickan eller i ryggsäcken. Enkelt! 

Strandlekar

Ryggteckningar
Rita en teckning på en bar rygg med hjälp av ett grässtrå eller liknande. Låt ryggens ägare gissa vad teckningen föreställer. Om man gör leken med lite större barn kan man även prova att skriva ord på ryggen. Det är mer svårgissat än man skulle tro.

Skattjakt
Göm en rulle Guld Mariekex på ett bra ställe. Lägg ut en serie ledtrådar för barnen att följa, till exempel stenar utlagda till en pil, eller kvistar som pekar i rätt riktning. Låt fantasin flöda, och använd vad som än finns tillgängligt på stranden: snäckor, tång eller gamla glasspinnar.

Vill du att barnen ska få extra piratkänsla kan du gräva ner det oöppnade kexpaketet i sanden och markera platsen med ett ’X’

Fransmännen har ett talesätt som säger att osten får vinet att sjunga. Servera några riktiga godbitar som den perfekta avslutningen på en god middag. Eller som supé efter bio eller teater. Ostbrickan gör du precis så avancerad som du själv vill – från en enkel variant med brieost och Kantolan Snaxers original till en hel rad av väldoftande godheter med lyxiga tillbehör.

Hur många ostar?
Välj tre–sex ostar som kompletterar varandra.

Hårdost.
Välj mellan de kraftiga och länge mognade emmental eller goudaostarna i din butiks ostdisk.

Getost.
Antingen en hård variant (pröva marinerad i olivolja, rosépeppar, rosmarin och vitlök) eller en mjukare variant som rullats i krossade valnötter och toppats med honung.

Rödkittost.
Till exempel Munster eller Munster-Géromé.

Vitmögelost.
En mild Brie, en mellanstark Chaource eller en kraftig Camenbert.

Blåmögelost.
Rochefort eller Saint Agur är starka och smakrika ostar som passar fint ihop med exempelvis fikonmarmelad.

Beräkna 150 g ost per person om du serverar ost till för- eller efterrätt. Beräkna 200-300 g ost per person om ostbrickan är hela måltiden. Ta fram ostarna ur kylen minst en timme innan servering så att de är rumstempererade. Duka gärna upp dem i smakordning – börja med de milda ostarna och avsluta med de starka.

Frukt
Päron, persika, fikon och färsk selleri är inte bara gott till ostarna. Det blir dessutom vackert att dekorera med. Sötman hos frukten och syran i grönsakerna ger en fin kontrast till ostarnas salta smaker.

Kex
Kex till ostbrickan bör vara neutrala och framhäva ostarna. Kantolan Cream Cracker och Kantolan Tapini ger en bra variation med sina milda smaker och olika grader av sälta. Lägg gärna till Kantolan Pipari eller Kantolan välkryddade Festpepparkaka att njutas tillsammans med Stilton, på klassiskt engelskt manér.

Vin
När du väljer vin till ostbrickan bör du ta hänsyn till ostarna. Fråga gärna om tips i ostdisken eller på Alko. En tumregel är att ju starkare ostar, desto fylligare vin.
Till feta och milda ostar kan ett vitt vin med mycket syra passa utmärkt. Rött vin, som Amarone är gott till starkare ostar. Till Rochefort är Sauternes det klassiska valet. Andra tycker att portvin är oslagbart med sin söta karaktär som kontrast till de salta smakerna.