Att förbereda sig för picknik är viktigt

mån 15 apr 2013 14:08:00

Lata dagar i solen
Gör det enkelt för dig och låt strandväskan med det allra nödvändigaste stå färdigpackad i hallen. Badkläder, handduk, rena underkläder, solskydd, en flaska saft, ett kexpaket och en bok. Svårare än så behöver det inte vara.

Strandmat
Den gamla myten om att det är farligt att bada efter man ätit – ”akta dig, du kan få kramp!” – skapades nog av en förälder som ville sova en stund i lugn och ro efter maten. Och visst är det härligt att slumra till när man ligger där, mätt och dåsig och solvarm med en ljum sommarbris som sveper över bar hud. För att din strandupplevelse ska bli fulländad ger vi dig här recept på några av våra egna strandfavoriter.

Bästa strandkexen
Kex är givna i utflyktskorgen, men tänk på att välja rätt sorter. Fyllningar och choklad kan lätt smälta om du inte har dem i kylväska. Om provianten består enbart av kex – börja gärna med ett par mättande Rågcracker. Sedan kan du avsluta med sötare kex till efterrätt – Guld Marie, Kantolan Havrekex eller ABC kex. För att undvika sand i kexen och smulor i väskan – ta med gummiband eller plastklämma att återförsluta förpackningen med.

Pizzabullar
Populära bland såväl stora som små. Gör en plåtstor pizza på vanligt vis, men rulla ihop den som en rulltårta och skär lagom tjocka bullar som sedan läggs i bakformar och penslas med ägg innan de gräddas. Lätt att frysa in och ha i beredskap när sol och värme är på väg.

Grilla!
En engångsgrill är oumbärlig för den som trött på mackor. Marinera en köttbit hemma, grilla och ät med en god blandad sallad på stranden.

Håll saften kall
Om du vill kyla saften på stranden kan du blöta en handduk, vira om flaskan och ställa hela paketet i solen. Tro det eller ej, det fungerar utmärkt.

Kantolas bästa piknik för 2 personer

2 Kantolan Havrekex
6 Kantolan ABC-kex
50 g choklad
1 dl nötter och russin

Gör så här: Gör små bitar av kex och choklad och blande de med nötter och russin. Laga allt i en liten palstapåse eller plastburk och packa med i fickan eller i ryggsäcken. Enkelt! 

Strandlekar

Ryggteckningar
Rita en teckning på en bar rygg med hjälp av ett grässtrå eller liknande. Låt ryggens ägare gissa vad teckningen föreställer. Om man gör leken med lite större barn kan man även prova att skriva ord på ryggen. Det är mer svårgissat än man skulle tro.

Skattjakt
Göm en rulle Guld Mariekex på ett bra ställe. Lägg ut en serie ledtrådar för barnen att följa, till exempel stenar utlagda till en pil, eller kvistar som pekar i rätt riktning. Låt fantasin flöda, och använd vad som än finns tillgängligt på stranden: snäckor, tång eller gamla glasspinnar.

Vill du att barnen ska få extra piratkänsla kan du gräva ner det oöppnade kexpaketet i sanden och markera platsen med ett ’X’