Ost och kex passar ihop

mån 15 apr 2013 13:35:00

Fransmännen har ett talesätt som säger att osten får vinet att sjunga. Servera några riktiga godbitar som den perfekta avslutningen på en god middag. Eller som supé efter bio eller teater. Ostbrickan gör du precis så avancerad som du själv vill – från en enkel variant med brieost och Kantolan Snaxers original till en hel rad av väldoftande godheter med lyxiga tillbehör.

Hur många ostar?
Välj tre–sex ostar som kompletterar varandra.

Hårdost.
Välj mellan de kraftiga och länge mognade emmental eller goudaostarna i din butiks ostdisk.

Getost.
Antingen en hård variant (pröva marinerad i olivolja, rosépeppar, rosmarin och vitlök) eller en mjukare variant som rullats i krossade valnötter och toppats med honung.

Rödkittost.
Till exempel Munster eller Munster-Géromé.

Vitmögelost.
En mild Brie, en mellanstark Chaource eller en kraftig Camenbert.

Blåmögelost.
Rochefort eller Saint Agur är starka och smakrika ostar som passar fint ihop med exempelvis fikonmarmelad.

Beräkna 150 g ost per person om du serverar ost till för- eller efterrätt. Beräkna 200-300 g ost per person om ostbrickan är hela måltiden. Ta fram ostarna ur kylen minst en timme innan servering så att de är rumstempererade. Duka gärna upp dem i smakordning – börja med de milda ostarna och avsluta med de starka.

Frukt
Päron, persika, fikon och färsk selleri är inte bara gott till ostarna. Det blir dessutom vackert att dekorera med. Sötman hos frukten och syran i grönsakerna ger en fin kontrast till ostarnas salta smaker.

Kex
Kex till ostbrickan bör vara neutrala och framhäva ostarna. Kantolan Cream Cracker och Kantolan Tapini ger en bra variation med sina milda smaker och olika grader av sälta. Lägg gärna till Kantolan Pipari eller Kantolan välkryddade Festpepparkaka att njutas tillsammans med Stilton, på klassiskt engelskt manér.

Vin
När du väljer vin till ostbrickan bör du ta hänsyn till ostarna. Fråga gärna om tips i ostdisken eller på Alko. En tumregel är att ju starkare ostar, desto fylligare vin.
Till feta och milda ostar kan ett vitt vin med mycket syra passa utmärkt. Rött vin, som Amarone är gott till starkare ostar. Till Rochefort är Sauternes det klassiska valet. Andra tycker att portvin är oslagbart med sin söta karaktär som kontrast till de salta smakerna.

Kommentera

Titel:
Kommentar:
Namn: