Aina löytyy hyvä syy tehdä elämästä hieman juhlavampaa. Näillä sivuilla tarjoamme sinulle yksinkertaisia vinkkejä ja reseptejä, joiden avulla saat pientä väriä elämän ihanimpiin

hetkiin: lastenkutsuihin joissa riittää vauhtia, nautinnolliseen rentoutumishetkeen poissa kiireestä tai mahdollisuuteen tavata ystäviä herkkujen parissa.

Hyödynnä ohjeet ja juhlista elämää!


n. 12 palaa
Valmistusaika 30 min + 5 t

Pohja:
150 g Kantolan Sokeriton Digestive -keksejä
55 g vegaanista margariinia

Täyte:
n. 31/2 dl (180 g) cashewpähkinöitä
½ dl sitruunamehua
¾ dl sulatettua kookosöljyä
115 g maustamatonta tofutuorejuustoa (esim. Tofutti)
10 kivetöntä taatelia
3 rkl tummaa kaakaojauhetta

Tarjoiluun mustikoita ja vadelmia

1. Tee pohja. Laita keksit tehosekoittimeen. Surauta sekaisin. Yhdistä sulatetun margariinin kanssa. Laita leivinpaperi halkaisijaltaan n. 20 cm irtopohjavuokaan. Painele seos vuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin.

2. Tee täyte. Laita cashewpähkinät kulhoon. Kaada päälle kuumaa vettä. Anna liota 1 h. Kaada vesi pois. Laita pähkinät tehosekoittimeen muiden aineiden kanssa. Anna koneen käydä, kunnes seos on mahdollisimman tasaista.
3. Kaada seos pohjalle. Peitä kelmulla ja laita pakastimeen vähintään 4 tunniksi.

4. Koristele marjoilla tai suklaanibseillä.

Vinkki: Haluatko kakusta vegaanisen? Korvaa digestivet kaurakekseillä!

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=-PQueiZ_1g0


n. 12 palaa
Valmistusaika 20 min + kypsennykseen ja jäähtymiseen 5 t

Pohja:
300 g Kantola Kaurakeksejä
100 g voita

Täyte:
½ luomusitruuna
600 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
3 kananmunaa
1 dl sokeria

Päälle:
Kantolan Pallokeksejä, pretzeleitä, paksua kinuskikastiketta, sormisuolaa

1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. n. 23 cm). Murskaa keksit joko monitoimikoneessa tai laita ne muovipussiin ja nuiji kaulimella pieniksi muruiksi. Sulata voi ja sekoita se keksinmuruihin. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.

2. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

3. Pese sitruuna. Raasta kuori ja purista mehu. Vatkaa munat, juusto ja sokeri keskenään. Mausta sitruuan kuoriraasteella ja mehulla.
4. Kaada seos vuokaan. Paista uunissa n. 50 minuuttia, kunnes kakku on vielä keskeltä hieman hyllyvä.

5. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 4 tunniksi.

6. Koristele kakku pallokekseillä, pretzeleillä ja kinuskilla. Ripottele kinuskille ripaus sormisuolaa. Tarjoa halutessasi marjojen kanssa.

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=WlAFgGoF77Y

4 annosta
Valmistusaika 35 min

800 g ruodotonta lohifileetä
1 tl suolaa
muutama kierros mustapippuria myllystä

Kuorrutus:

1 dl Valitut Ruis- tai spelttikeksejä murskattuna
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
75 g huoneenlämpöistä voita
2 tl raastettua sitruunankuorta

1. Pyyhi lohi. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita uunivuokaan.
2. Tee kuorrutus. Murskaa keksit. Lisää joukkoon yrttisilppu, voi ja sitruunan kuoriraaste. Painele seos lohen pintaan.
3. Paista 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Kokeile halutessasi lämpö paistolämpömittarilla. Lohi on mehevää, kun se on paksuimmasta kohdasta 42-asteista.

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=Nj7VHK0KVrA

4 annosta
Valmistusaika 20 min

1 pss Valitut pikkukeksejä
n. 2 dl valmista tomaattipastakastiketta
200 g paistettua jauhelihaa
1 tl kuivattua pizzamaustetta
125 g mozzarellaa
1 dl raastettua parmesaania
1 ruukku basilikaa

1. Levitä keksit pellille. Lusikoi päälle pastakastiketta ja lisää jauheliha. Ripottele pinnalle pizzamaustetta, revittyä mozzarellaa ja parmesaania.
2. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes keksit ovat lämpimiä ja juusto sulanut. Viimeistele basilikalla.

Vinkki: Vegaanisen version saat korvaamalla lihan Härkiksellä ja juuston vegaanisella versiolla.

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=cpBGsro_aS8

10 kpl
Valmistusaika 20 min

20 kpl Valitut 5 parasta -keksiä
n. 4 rkl maapähkinävoita
100 g Panda tummaa suklaata

Koristeluun: keksinmuruja, raastettua Panda suklaata, rouhittua pähkinää tai koristerakeita.

1. Sipaise puolelle kekseistä maapähkinävoita. Paina loput keksit kansiksi.
2. Rouhi suklaa ja sulata se. Dippaa keksit puoliksi suklaasulaan.

Nosta jäähtymään leivinpaperille. Koristele halutessasi keksinmuruilla, suklaaraasteella, pähkinällä tai koristerakeilla.

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=JLwEumFxTtU

n. 30 palloa 20 min

200 g maukasta juustoa, esim. kypsytettyä cheddaria
1 rs (125 g) tuorejuustoa (vuohenmaito)
1 rkl kuivattuja puolukoita tai karpaloita
1 rkl hienonnettua ruohosipulia

Päälle
n. 2 dl Valitut Ruis- tai spelttikeksejä murusteltuna

1. Raasta juusto. Laita se tuorejuuston, karpaloiden ja ruohosipulin kanssa kulhoon. Sekoita tasaiseksi.

2. Pyörittele massasta pieniä palloja. Parhaiten se onnistuu, jos käsissä on muoviset kertakäyttökäsineet.

3. Murskaa keksit tehosekoittimessa tai muovipussissa kaulimella rouhien. Laita murut lautaselle ja pyörittele juustopallot niissä. Paina tarvittaessa kevyesti, niin murut tarttuvat pallojen pintaan. Tarjoa pieninä cocktailpaloina tai osana juustotarjotinta.

Vinkki: Sekoita keksinmuruihin pähkinärouhetta tai kuivattuja, hienonnettuja karpaloita.

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=vSNXYy3YECE

Kantolan Valitut suolakeksit lohi ja mäti - täytteellä

30 kpl Kantolan suolakeksejä

Tahna:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl silputtua tilliä
1 tl kalakastiketta
2 tl inkivääritahnaa

Päällinen:

n. 70 g graavilohisiivuja
2 rkl kirjolohen mätiä

Koristeeksi:

tilliä ja versoja

1. Laita puolet kekseistä leivinpaperin päälle.
2. Silppua tilli saksilla. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Tähän voisi lisätä pippurin rouhimisen myllystä.
3. Sipaise täytettä reilu nokare keksien päälle.
4. Paloittele lohi pieniksi viipaleiksi ja kiepauta palat täytteen päälle.
5. Laita vielä päälle tilkalla mätiä, tillisilppua ja versoja.

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=LmABnijQhWA

Punajuuritahna-pikkupalat; Kantolan Valitut Ruiskeksit punajuuritahnalla ja versoilla
n.20 suupalaa

60 kpl Kantolan valitut ruiskeksejä
täyte:
100 g kypsiä kikherneitä
1 dl pehmeää vuohenmaitojuustoa
2 valkosipulin kynttä murskattuina
ripaus suolaa
2 tl öljyä
1 etikkapunajuuri
koristeluun:
pistaasipähkinöitä ja versoja


1. Valuta kikherneet ja etikkapunajuuret. Pilko punajuuri.
2. Laita kaikki ainekset kulhoon ja jauha ne sauvasekoittimella tasaiskesi tahnaksi.
3. Murenna pistaasipähkinät veitsellä murumaisiksi.
4. Asettele kekseille punajuuritahnaa. Tee suupaloista kolmikerroksisia.
5. Koristele päällimmäinen keksi vielä pistaasipähkinöillä ja pienillä versoilla.
6. Tarjoile pikkupalat välittömästi, etteivät keksit ehdi pehmetä liikaa.

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=mZLj8domnMI


pohjat:
1 pkt Kantolan kaurakeksejä
75 g voita tai juoksevaa margariinia
täyte:
4 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
400 g mascarponejuustoa
1 dl Kantolan kaura-suklaakeksimuruja
1 rkl punajuurien säilöntälientä (väriksi, ei maistu)
päälle:
mustikoita, karhunvatukoita ja viinimarjoja

1. Paloittele kaurakeksit ja hienonna ne veitsellä muruiksi. Laita murut kippoon ja sekoita sulatettu voi ja kardemumma muruihin.
2. Vuoraa kahden, halkaisijaltaan noin 18 -20 cm irtopohjavuokien pohjat leivinpaperilla. Jaa muruseos vuokien pohjille ja painele tasaiseksi pohjaksi.
3. Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Siivilöi vaahdon sekaan tomusokeri. Notkista mascarpone ja sekoita kermavaahtoon.
4. Murenna kaura-suklaakeksit ja lisää kermaseokseen!
5. Jaa täyteseos pohjien päälle. Tasoita päällykset. Laita kakut jääkaappiin tekeytymään ainakin 4 tunniksi tai seuraavaan päivään.
6. Ota kakut vuoistaan ja asettele ne päällekkäin, yhdeksi kakuksi.
7. Koristele kakku runsaasti marjoilla.

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=PfqioJRT-dU

Annoksia 8 kpl

pohjat:
8 Kantolan kaurakeksiä
¾ dl juoksevaa margariinia tai sulatettua voita
täytteet:
3 liivatelehteä
100 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vispikermaa
125 g (1/2 prk) rahkaa
1 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunamehua
koristeeksi:
mustikoita, granaattiomenan siemeniä ja syötäviä kukkia, esim. ruiskaunokkeja


1. Paloittele keksit ja murenna ne veitsen avulla murumaisiksi. Laita muruseos kippoon ja sekoita margariini sekaan.
2. Laita 8 x kolme paperista muffinivuokaa päällekkäin. Jaa muruseos 8 muffinivuoan pohjalle ja painele tiiviiksi pohjiksi.
3. Laita liivatteet kylmään veteen.
4. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Jäähdytä suklaata hieman.
5. Notkista tuorejuusto ja lisää joukkoon kerma. Vatkaa kunnes seos on jämäkkää.
6. Lisää seokseen rahka, sulatettu valkosuklaa ja vaniljasokeri.
7. Puristele liivatelehdet ja liota ne kuumennettuun sitruunamehuun. Valuta liivate juustomassaan vähitellen, koko ajan vatkaten.
8. Jaa juustoseos vuokiin, pohjien päälle.
9. Laita kakkuset tekeytymään jääkaappiin seuraavaan päivään.
10. Ota kakkuset vuoistaan ja koristele ne pensasmustikoilla, granaattiomenan siemenillä ja syötävillä kukilla.

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=REPD6aZ1l18

Punainen keväthurma
2 annosta

n. 5 dl tuoreita mansikoita
2 banaania
4 Kantolan kaurakeksiä
1 tl vaniljasokeria
6 dl mantelimaitoa
koristeeksi:
Ballerina keksejä
mintun lehtiä

1. Paloittele kaurakeksit ja laita kaikki ainekset blenderiin ja jauha ne tasaiseksi juomaksi.
2. Jaa juoma kahteen lasiin.
3. Pujota varrastikkuihin Ballerina-keksejä ja asettele laseihin iloisiksi kyytipojiksi. Koristele vielä juomat mintun lehdillä.

Keltainen aurinko
2 - 3 annosta

1 ps (300 g) pakastettuja mangopaloja
4 Kantolan kaurakeksiä
1 prk (250) rahkaa
3 dl appelsiini-mangojuomaa
koristeeksi:
Ballerina-keksejä
mintun lehtiä

1. Sulata mangot pakkauksen ohjeen mukaisesti. Paloittele kaurakeksit.
2. Laita kaikki ainekset blenderiin ja jauha tasaiseksi juomaksi.
3. Jaa juoma laseihin ja asettele laseihin vielä varrastuikkuihin pujoteltuja Ballerina-keksejä. Koristele juomat mintun lehdillä.

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=56KEpgc1uNI

 

pohja:
1 pkt (185 g) Ballerina Duo maitosuklaa-vadelma keksejä
50 g juoksevaa margariinia tai sulatettua voita
täyte:
21/2 dl vispikermaa
400 g appelsiinin tai sitruunanmakuista tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 (luomu)sitruunan mehu
1 (luomu)sitruunan kuoriraaste
koristeeksi:
ananaskirsikoita, sharon hedelmiä
syötäviä kukkia

1. Paloittele keksit ja murenna ne leikkuulaudalla veitsellä murumassaksi. Laita murut kippoon ja sekoita margariini tai sulatettu voi keksimuruihin.
2. Vuoraa halkaisijaltaan 18 – 20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksiseos tiiviiksi kerrokseksi.
3. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori raastimen pienimmällä terällä.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi.
5. Notkista tuorejuusto ja sekoita se kermavaahtoon. Lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste, mehu ja sokeria aluksi varovasti. Tarkasta maku ja lisää sitruunamehua ja/tai sokeria joukkoon.
6. Laita täyteseos pohjan päälle ja peitä vuoka foliolla. Laita kakku tekeytymään jääkaappiin ainakin 6 tunniksi tai seuraavaan päivään.
7. Huuhdo ja leikkaa sharon hedelmä viipaleiksi. Koristele kakku sharon hedelmäviipaleilla, ananaskirsikoilla, syötävillä kukilla ja ruusun terälehdillä.

Katso video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=K-u9RJp1gj8

Ranskalaisilla on tapana sanoa, että juusto saa viinin laulamaan. Tarjoile pikkunaposteltavaa päivällisten päätteeksi tai esimerkiksi illanistujaisissa. Juustotarjottimen sisällön päätät sinä ja sen sisältöä on helppo muokata oman maun mukaisesti.

Juustolaatujen määrä?
Valitse kolmesta kuuteen toisiaan täydentävää juustolajia:

Kovat juustot.
Valitse voimakas ja pitkään kypsynyt emmental tai täyteläinen gouda juustohyllystä.

Vuohenjuusto.
Joko kova vaihtoehto (kokeile marinoida oliiviöljyllä, rosépippurilla, rosmariinilla ja valkosipulilla) tai pehmeämpi vaihtoehto (kokeile päällystää murskatulla saksanpähkinällä ja hunajalla).

Punakittijuusto.
Esimerkiksi Munster tai Munster-Géromé.

Valkohomejuusto.
Mieto Brie, keskivahva Chaource tai vahva Camenbert.

Sinihomejuusto.
Rochefort tai Saint Agur ovat vahvoja ja maukkaita juustoja, ja sopivat esimerkiksi viikunamarmeladin kanssa.

Laske 150 g juustoa per henkilö, kun tarjoilet juustoa alku –tai jälkiruokana. Kun taas tarjoat juustoja koko ateriana, laske juustoa per henkilö 200-300 g. Ota juustot lämpiämään tuntia ennen tarjoilua, jotta ne ovat huoneen lämpöisiä. Järjestä ne mielellään vahvuuden mukaan tarjottimelle.

Hedelmät
Päärynä, persikka, viikuna ja tuore selleri eivät ainoastaan maistu hyvälle juustojen kanssa, mutta ne myös koristavat kauniisti juustotarjottimen. Hedelmien makeus ja vihannesten raikkaus antavat kontrastia suolaisille juustoille.

Keksit
Juustotarjottimelle sopivat parhaiten neutraalin makuiset keksit. Esimerkiksi Kantolan Valitut (suola-, perinne-, ruis- ja spelttikeksi, ja molemmat pikkukeksit) ovat sopivan mietoja ja niissä on eri suolapitoisuuksia. Toisaalta Kantolan Pipari sopii myös hyvin tarjoiltavaksi Stilton juuston seuralaiseksi, perinteiseen englantilaiseen tapaan.

Viini
Viiniä valittaessa tulee huomioida juustolaadut. Kysy juustotiskiltä suosituksia tai suoraan Alkosta. Perussääntönä on; mitä vahvempi juusto, sitä täyteläisempi viini. Rasvaisten tai muiden mietojen juustojen kanssa sopii myös hapokas valkoviini. Punaviini, kuten Amarone, on sopivampi vahvojen juustojen kanssa. Rochefortille Sauternes on klassinen valinta. Toiset pitävät, että makea portviini on voittamaton yhdistelmä suolaisten makujen kanssa.

Tee itsellesi valmis ostoslista Kantolan Valitut sivuillamme osoitteessa: https://www.kantolan.fi/valitut.html