Aina löytyy hyvä syy tehdä elämästä hieman juhlavampaa. Näillä sivuilla tarjoamme sinulle yksinkertaisia vinkkejä ja reseptejä, joiden avulla saat pientä väriä elämän ihanimpiin

hetkiin: lastenkutsuihin joissa riittää vauhtia, nautinnolliseen rentoutumishetkeen poissa kiireestä tai mahdollisuuteen tavata ystäviä herkkujen parissa.

Hyödynnä ohjeet ja juhlista elämää!



pohjat:

1 pkt Kantolan kaurakeksejä
75 g voita tai juoksevaa margariinia
täyte:
4 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
400 g mascarponejuustoa
1 dl Kantolan kaura-suklaakeksimuruja
1 rkl punajuurien säilöntälientä (väriksi, ei maistu)
päälle:
mustikoita, karhunvatukoita ja viinimarjoja

1. Paloittele kaurakeksit ja hienonna ne veitsellä muruiksi. Laita murut kippoon ja sekoita sulatettu voi ja kardemumma muruihin.
2. Vuoraa kahden, halkaisijaltaan noin 18 -20 cm irtopohjavuokien pohjat leivinpaperilla. Jaa muruseos vuokien pohjille ja painele tasaiseksi pohjaksi.
3. Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Siivilöi vaahdon sekaan tomusokeri. Notkista mascarpone ja sekoita kermavaahtoon.
4. Murenna kaura-suklaakeksit ja lisää kermaseokseen!
5. Jaa täyteseos pohjien päälle. Tasoita päällykset. Laita kakut jääkaappiin tekeytymään ainakin 4 tunniksi tai seuraavaan päivään.
6. Ota kakut vuoistaan ja asettele ne päällekkäin, yhdeksi kakuksi.
7. Koristele kakku runsaasti marjoilla.

Kts. video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=PfqioJRT-dU


annoksia 8 kpl

pohjat:
8 Kantolan kaurakeksiä
¾ dl juoksevaa margariinia tai sulatettua voita
täytteet:
3 liivatelehteä
100 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vispikermaa
125 g (1/2 prk) rahkaa
1 tl vaniljasokeria
3 rkl sitruunamehua
koristeeksi:
mustikoita, granaattiomenan siemeniä ja syötäviä kukkia, esim. ruiskaunokkeja
1. Paloittele keksit ja murenna ne veitsen avulla murumaisiksi. Laita muruseos kippoon ja sekoita margariini sekaan.
2. Laita 8 x kolme paperista muffinivuokaa päällekkäin. Jaa muruseos 8 muffinivuoan pohjalle ja painele tiiviiksi pohjiksi.
3. Laita liivatteet kylmään veteen.
4. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Jäähdytä suklaata hieman.
5. Notkista tuorejuusto ja lisää joukkoon kerma. Vatkaa kunnes seos on jämäkkää.
6. Lisää seokseen rahka, sulatettu valkosuklaa ja vaniljasokeri.
7. Puristele liivatelehdet ja liota ne kuumennettuun sitruunamehuun. Valuta liivate juustomassaan vähitellen, koko ajan vatkaten.
8. Jaa juustoseos vuokiin, pohjien päälle.
9. Laita kakkuset tekeytymään jääkaappiin seuraavaan päivään.
10. Ota kakkuset vuoistaan ja koristele ne pensasmustikoilla, granaattiomenan siemenillä ja syötävillä kukilla.

Kts. video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=REPD6aZ1l18

Punainen keväthurma
2 annosta

n. 5 dl tuoreita mansikoita
2 banaania
4 Kantolan kaurakeksiä
1 tl vaniljasokeria
6 dl mantelimaitoa
koristeeksi:
Ballerina keksejä
mintun lehtiä

1. Paloittele kaurakeksit ja laita kaikki ainekset blenderiin ja jauha ne tasaiseksi juomaksi.
2. Jaa juoma kahteen lasiin.
3. Pujota varrastikkuihin Ballerina-keksejä ja asettele laseihin iloisiksi kyytipojiksi. Koristele vielä juomat mintun lehdillä.

Keltainen aurinko
2 - 3 annosta

1 ps (300 g) pakastettuja mangopaloja
4 Kantolan kaurakeksiä
1 prk (250) rahkaa
3 dl appelsiini-mangojuomaa
koristeeksi:
Ballerina-keksejä
mintun lehtiä

1. Sulata mangot pakkauksen ohjeen mukaisesti. Paloittele kaurakeksit.
2. Laita kaikki ainekset blenderiin ja jauha tasaiseksi juomaksi.
3. Jaa juoma laseihin ja asettele laseihin vielä varrastuikkuihin pujoteltuja Ballerina-keksejä. Koristele juomat mintun lehdillä.

Kts. video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=56KEpgc1uNI

 

pohja:
1 pkt (185 g) Ballerina Duo maitosuklaa-vadelma keksejä
50 g juoksevaa margariinia tai sulatettua voita
täyte:
21/2 dl vispikermaa
400 g appelsiinin tai sitruunanmakuista tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 (luomu)sitruunan mehu
1 (luomu)sitruunan kuoriraaste
koristeeksi:
ananaskirsikoita, sharon hedelmiä
syötäviä kukkia

1. Paloittele keksit ja murenna ne leikkuulaudalla veitsellä murumassaksi. Laita murut kippoon ja sekoita margariini tai sulatettu voi keksimuruihin.
2. Vuoraa halkaisijaltaan 18 – 20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksiseos tiiviiksi kerrokseksi.
3. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuori raastimen pienimmällä terällä.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi.
5. Notkista tuorejuusto ja sekoita se kermavaahtoon. Lisää joukkoon sitruunan kuoriraaste, mehu ja sokeria aluksi varovasti. Tarkasta maku ja lisää sitruunamehua ja/tai sokeria joukkoon.
6. Laita täyteseos pohjan päälle ja peitä vuoka foliolla. Laita kakku tekeytymään jääkaappiin ainakin 6 tunniksi tai seuraavaan päivään.
7. Huuhdo ja leikkaa sharon hedelmä viipaleiksi. Koristele kakku sharon hedelmäviipaleilla, ananaskirsikoilla, syötävillä kukilla ja ruusun terälehdillä.

Kts. video osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=K-u9RJp1gj8

Ranskalaisilla on tapana sanoa, että juusto saa viinin laulamaan. Tarjoile pikkunaposteltavaa päivällisten päätteeksi tai esimerkiksi illanistujaisissa. Juustotarjottimen sisällön päätät sinä ja sen sisältöä on helppo muokata oman maun mukaisesti.

Juustolaatujen määrä?
Valitse kolmesta kuuteen toisiaan täydentävää juustolajia:

Kovat juustot.
Valitse voimakas ja pitkään kypsynyt emmental tai täyteläinen gouda juustohyllystä.

Vuohenjuusto.
Joko kova vaihtoehto (kokeile marinoida oliiviöljyllä, rosépippurilla, rosmariinilla ja valkosipulilla) tai pehmeämpi vaihtoehto (kokeile päällystää murskatulla saksanpähkinällä ja hunajalla).

Punakittijuusto.
Esimerkiksi Munster tai Munster-Géromé.

Valkohomejuusto.
Mieto Brie, keskivahva Chaource tai vahva Camenbert.

Sinihomejuusto.
Rochefort tai Saint Agur ovat vahvoja ja maukkaita juustoja, ja sopivat esimerkiksi viikunamarmeladin kanssa.

Laske 150 g juustoa per henkilö, kun tarjoilet juustoa alku –tai jälkiruokana. Kun taas tarjoat juustoja koko ateriana, laske juustoa per henkilö 200-300 g. Ota juustot lämpiämään tuntia ennen tarjoilua, jotta ne ovat huoneen lämpöisiä. Järjestä ne mielellään vahvuuden mukaan tarjottimelle.

Hedelmät
Päärynä, persikka, viikuna ja tuore selleri eivät ainoastaan maistu hyvälle juustojen kanssa, mutta ne myös koristavat kauniisti juustotarjottimen. Hedelmien makeus ja vihannesten raikkaus antavat kontrastia suolaisille juustoille.

Keksit
Juustotarjottimelle sopivat parhaiten neutraalin makuiset keksit. Esimerkiksi Kantolan Valitut (suola-, perinne-, ruis- ja spelttikeksi, ja molemmat pikkukeksit) ovat sopivan mietoja ja niissä on eri suolapitoisuuksia. Toisaalta Kantolan Pipari sopii myös hyvin tarjoiltavaksi Stilton juuston seuralaiseksi, perinteiseen englantilaiseen tapaan.

Viini
Viiniä valittaessa tulee huomioida juustolaadut. Kysy juustotiskiltä suosituksia tai suoraan Alkosta. Perussääntönä on; mitä vahvempi juusto, sitä täyteläisempi viini. Rasvaisten tai muiden mietojen juustojen kanssa sopii myös hapokas valkoviini. Punaviini, kuten Amarone, on sopivampi vahvojen juustojen kanssa. Rochefortille Sauternes on klassinen valinta. Toiset pitävät, että makea portviini on voittamaton yhdistelmä suolaisten makujen kanssa.

Tee itsellesi valmis ostoslista Kantolan Valitut sivuillamme osoitteessa: https://www.kantolan.fi/valitut.html